Saturday, September 15, 2012

resepi pulut kuning raya 6

Since mock exam i've been through numerous ups & down before i come to this entry. This entry was written with love for good friends that have come to celebrate raya with me today. Saya ingin menggunakan hari ini sebagai hari merehatkan minda daripada sesi2 pengajaran yang tak berhasil, penat je dapat. Percuma aja dipersalahkan atas tuntutan2 karut.

So let's get back to pulut kuning. People from the East Coast must have glutinous rice in any celebration. Since i am pressed for time and crafty-challenged i'm not going to make ketupat palas. Pulut kuning is the way to celebrate raya 6. There's 2 ways of making pulut kuning:
  1. cooked in a pot (tanak dalam periuk): cepat masak, banyak kerak, susah nak bajet air
  2. steamed: memakan masa yang panjang+ leceh, NO kerak, senang bajet air
Bahan- bahan:
5 cawan pulut
1 cawan santan pekat
1-2 sdk serbuk kunyit (untuk warna)
 garam secukup rasa

 Cara- cara:
  1. Basuh beras pulut dan rendam dalam air kunyit selama 2 jam (sekurang2nya). *MESTI rendam*
  2. Kukus selama 35- 40 minit.
  3. Bila pulut kelihatan jernih, gaul dengan (santan pekat + garam). Macam mana nak tahu santan dah cukup? santan tu akan nampak dah sebati dengan semua pulut. Jangan letak banyak sangat santan nanti pulut terlampau lembik.
  4. Kukus semula lebih kurang 20-30 minit. *tambah masa mengukus jika pulut belum lembut. hasil bergantung kepada jenis beras pulut*
  5. Sedia dihidang. Sedap di makan bersam rendang atau kari.