Tuesday, April 20, 2010

seafood rice noodle

Original recipe soondubu jjigae/ stew tofu lembut dari Maangchi. tapi disebabkan beberapa bahan tak cukup kita tukarkan resepi ni jadi bihun sup makanan laut. Jangan bimbang...kita yang buat dia, bukan dia buat kita.

Rahsia masakan bersup korea ialah stok yang sedap. cara-cara membuat stok yang sedap:

Stock: rebus bilis + onion + garlic + kelp (pakai agak2 je sebab aku buat untuk 1 periuk kecik)- ketepikan stok yang dah siap...tapis ambil sup & kelp shj

Sup:
1.    Panaskan periuk+ minyak........bila dah panas masukkan cili api (potong kecil)
2.     +daging +udang +fishball +kelp~ goreng sekejap
*Cili api-nak gantikan korean chilli paste/gochu chang, fuhh...cili api pn pedas jugak
*Kelp-ambil dari stok tadi, xyah membazir
*Fishball- rebus dulu buang air, nanti air fishball mengubah rasa sup
3.     masukkan stok, biar menDIDIH
4.     masukkan sayur sawi dan bihun
5.     pecahkan telur sebiji atas bihun--> tutup periuk--> tutup api~ biarkan haba dari sup masakkan telur tu 
Ta-da!!! dah siap.....baca bismillah sebelum makan

4 comments:

  1. aku setiap kali tgk farah try recipe baru mesti aku jeles punye. nmpk cam syok gile ah. klau aku buat konpem xjadi~ T___T jadi aku mls nok buat, klau nk mkn mknn pelik aku trus je gi restoren. ahaaha. eh blajo dari mane ni? to be honest, sgt hebat dan cool~ =)

    ReplyDelete
  2. ala..tgk Maangchi youtube + 24/7 tgk Asia Food Channel je~ hihi inilah hasilnya tapi kena minatla. aku kan nk jd housewife :P

    ReplyDelete
  3. wah~ seperti sdap dan seswai dimakan org tga diet.hihi

    ReplyDelete
  4. haaa....mmg sswai~ me on diet jgak, sbb tu cari mcm2 resepi supaya xtersedak makan oat

    ReplyDelete