Tuesday, May 24, 2011

Sayangi Anak2 Kecil

Wad paediatrik bagai memberi satu cerminan masyarakat kita sekarang dan juga 20-30 tahun yang mendatang. Ada anak2 yang sakit kerana penyakit tak kurang juga yang sakit kerana disakiti oleh penjaga. Disakiti tidak bermaksud penderaan fizikal semata malah pengabaian/neglect adalah antara satu bentuk penderaan.

Mengasuh
justeru peranan ibu bapa SANGAT penting. Melihat ibu bapa melaksana
 parenting ala pukul dan jerit bikin hati aku panas. Walaupun belum punya anak sendiri aku yakin di zaman moden ini anak2 perlu di layan dengan cerdik. Kalau mereka diperbudak, maka perangai mereka juga akan menjadi kebudak-budakan.  

setelah melihat anak2 istimewa di wad, tidak dapat tidak aku terfikir bagaimanakah masa depan mereka. mendidik mereka sudah tentu payah. sekali lagi ibu bapa berperanan menjaga dan membentuk adik beradik lain agar menyayangi si anak istimewa ini kerana kita harus faham ibu bapa tidak akan selamanya di situ. Mudah-mudahan mereka tidak disakiti.
 
Anak normal namun ibu bapanya?
Anak yang normal pun tidak mampu mengekploitasi potensi baka-nya jika tidak terdidik dengan sepatutnya. Hal menjadi lebih rumit jika anak hilang
 father or mother figure. Komplikasi perpisahan ibu bapa walau terlihat mudah namun memberi impak seumur hidup buat si anak. Setelah menyaksikan banyak komplikasi broken family dan dysfunctional family aku fikir 
  • keputusan berkahwin atau bercerai itu perlu disusuli dengan pelan sepanjang hayat.
  • menjadi ibu bapa itu memerlukan kecerdikan dan kapasiti tertentu

No comments:

Post a Comment