Tuesday, May 25, 2010

top 5 gerai best di Klang

saya tinggal di kg.jawa, klang. klang memang syurga nasi lemak & lontong. i dont travel much so at this moment i am convinced that klang have the best nasi lemak. ini adalah senarai gerai kegemaran saya dalam jarak 10km radius dari rumah.

1. Nasi Lemak Dewan Melayu *sarapan-petang
Lokasi: belakang S.K.Klang
-pagi2 makcik dah buka kedai....cakap je nak apa nasi impit kuah kacang, lontong, nasi lemak, mihun sup, mi -kari semua ada. i hate it when i said "saya nak mi kari" dan mendapat jawapan..."mi kari xsiap lagi, lain?" di gerai ni...insiden di atas i.Allah xberlaku.
-nasi lemak mmg hot selling + budak2 SKK selalu singgah breakfast sblm pegi sekolah + kuih kesturi yg sedap & krg manis
see...i always have nasi lemak+ tempe goreng+ayam goreng~ yummy frummy

2. Nasi Lemak Kangkung Bujang *sarapan shj
Lokasi: depan petronas kg.jawa
-nasi lemak kt sini ada kangkung. lauk standard la sambal sotong..ayam masak merah...
-nasi kat sini lebih lemak dari dewan melayu, tapi kuih2 kt sni agak manis utk citarasa saya
-hot selling: nasi lemak....also sedap: nasi goreng +jgn lupa minta kangkung

3. Anuar Yong Tau Foo *kul 3pm ke atas
lokasi: depan 99 market andalas 2
-> supnya sedap...rasa pedas lada sulah *tokei buat sendiri tau
-> penjual friendly
-> banyak pilihan you name it...crab stick, fish ball, mcm2 warna & bentuk ada
-> ada cawangan kat jalan telawi, bangsar

4. Lontong Klang *sarapan shj
Lokasi: deretan gerai depan pasar Jawa....ala, senang je jumpa
-> 1st time minat lontong sebab gerai ni
-> lontong kuah putih je.....tapi bila dah campur sambal kelapa+ sambal sotong memang terasa kick-nya tu
-> gerai ni ada nasi lemak juga, pape pun baik makan lontong *hot selling beb
--> gerai buka pukul 8am, tapi 7.30am dah ada yang beratur

5. Gerai Mi xde nama *tengahari-mlm kut
Lokasi: depan tadiska Jais Kg.jawa....tepi gerai ns lemak Hj.Mad. cari kat depan KISAS je
-> ada mee kari, mee rebus, mee sup, laksa.....mcm2 jenis mi ada + ABC +cendol
-> harga murah......penjual pun sangatlah pemurah, ode pape mee pun mesti dapat cili jeruk
-> i'd really think mee rebus sini 2 thumbs up: manis2 pedas...kuah xpekat sgt, just nice

<3~Extra: Gerai SB burger
Lokasi: depan pasaraya Kampung Jawa
-> daging burger digoreng perlahan2 on medium heat *xde hangus2+ pepper/serbuk lada + perasa
-> sayur lumayan; tomato +salad + timun + onion
-> pakcik Osman (penjual) pakai sarung tangan & gerainya bersih
-> my fav: burger ayam special }dgg ayam+ telur+ sayur~ wallah

sekian liputan dari kg.jawa....me~ OUT!!!
*have to say bye for now to all my fav gerai....i'm on diet o(T_T)o urghhh such an insult to my appetite

2 comments:

  1. shoot..lapa la bace ur entry..da la masuk 4 hari keje mkn roti je hasil perut yg sakit..cheh~

    ReplyDelete
  2. waa....i towt sakit perut sudah gone, i wish nasi lemak can cure sakit perut :P

    ReplyDelete